dimarts, 16 de febrer del 2010

Correspondència remesa a les diterents delegacions del "Comité Internacional de Cruz Roja" en la Guerra Civil Espanyola 1936-39.


Les guerres civils són el resultat, generalment, d'una escalada d'odi en un país; la d'Espanya, que va esclatar en 1936, no va ser una excepció. Durant els primers enfrontaments va haver pocs presoners, atès que els combatents capturats van ser executats o obligats a incorporar-se en les files de l'enemic.

Cap dels dos bàndols rivals va acceptar la proposta del *CICR d'instal·lar oficines d'informació per a intercanviar dades sobre els presoners. No obstant, ambdues parts van transmetre llistes; però solament per al bescanvi de presoners.
Durant el conflicte, el *CICR va obtenir informació directament de; directors de presó, comandaments militars, membres de l'administració militar i civil, dels propis presoners, etc.

A diferència dels conflictes anteriors, els delegats es van ocupar no només de les tasques de recerca, sinó també de transmetre la correspondència tant als combatents com a les persones civils, sense que això originés reaccions negatives per part dels bel·ligerants.

*Comité Internacional de Cruz Roja

Zona Republicana

Aquesta és una petita mostra de cartes remeses a les diferents Delegacions del "Comité Internacional de Cruz Roja", (Barcelona, Madrid i València) des dels diferents fronts de la guerra civil.